“Hè? Wat zeg-ie? Kan je dat nog eens herhalen?” Een beschadigd gehoor kan bloedvervelend zijn. En helemaal naar; je komt er vaak pas achter als het te laat is… Zo’n teruglopend gehoor kan door ouderdom komen, maar in veel gevallen is het ook gewoon je eigen domme schuld, en dus te voorkomen. Neem onze tips dus ter harte, en voorkom dat je op je veertigste al een vaste klant bent bij de audicien!
Zet je muziek niet te hard
Het is heerlijk om je favoriete nummers met een koptelefoon te luisteren, en het liefst natuurlijk zo hard mogelijk. Doe dit niet! Zet de muziek in je oortjes of koptelefoon nooit harder dan 75 procent van de volledige capaciteit, dat is ongeveer het maximum dat je oren aankunnen zonder te beschadigen. Als je opeens merkt dat je muziek een stuk harder moet voordat je het echt hoort, is het waarschijnlijk tijd voor nieuwe oortjes. En als je dan toch nieuwe oortjes nodig hebt, kies liever voor een koptelefoon, die zijn minder snel schadelijk voor je gehoor.
Gooi je het volume ongemerkt toch steeds hoger dan goed voor je is? Veel telefoons (ook iPhones) beschikken over een instelling waarbij het volume wordt begrenst. Check dus even of dit op jouw toestel aanwezig is, en schakel deze direct in. Zo voorkom je dat het geluid nooit boven die schadelijke grens komt. Wat er ook gebeurt.
Nóg meer muziek!
Concerten, festivals, clubs; ontzettend leuk en gezellig! Alleen vinden je oren zulke harden geluiden he-le-maal niets. Wees een beetje lief voor je oren, en neem oordopjes mee. Ze hoeven niet al te duur te zijn, als het maar een groot gedeelte van het geluid blokkeert. Daarnaast is het ook niet heel verstandig om recht naast de box of speaker te staan, kom daar dus niet te dichtbij. Ben je je oordopjes vergeten? Bij veel concerten en clubs zijn deze gehoorbeschermers tegenwoordig gewoon verkrijgbaar. Dus schaam je vooral niet om er even naar te vragen.
Roken, dat helpt dus ook niet mee…
Het klinkt gek, maar toch is het zo: roken veroorzaakt gehoorbeschadiging. Dat roken zo’n beetje de slechtste gewoonte is die je kunt hebben, dat weten we nu wel. Maar het wordt ook steeds duidelijker dat de schadelijke gevolgen van roken nog veel verstrekkender zijn dan gedacht. Door de stoffen in een sigaret wordt de bloedtoevoer naar je oren bijvoorbeeld minder. En dat kan op de lange termijn een flinke beschadiging aan je gehoor tot gevolg hebben.
Zoek jij hulp bij het stoppen met roken? Check vooral deze tips even!
Is het voor mij te laat?
Ben je bang dat je al slachtoffer bent van gehoorbeschadiging? Bijvoorbeeld omdat je ieder weekend helemaal uit je plaat gaat voor een speakermuur? Stel jezelf dan even de volgende drie vragen:
- Hoor ik met het ene oor beter dan het andere?
- Moet ik vaak iemand vragen of iets herhaald kan worden?
- Heb ik last van een zachte maar constante een piep, gebonk of gesuis?
Heb je serieuze twijfels over je gehoor? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze kan je na een korte test uitsluitsel geven over de ernst van de beschadiging, en aanbevelen welke vervolgstappen je kunt nemen.