Quantcast
Channel: geluid – Lifehacking
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Vijf tips: zo koop je de beste draadloze koptelefoon

$
0
0

Dat we tegenwoordig overal muziek kunnen luisteren zonder vervelende kabels die in de weg hangen vinden we een groot geschenk. Het kopen van een draadloze koptelefoon kan echter nogal een opgave zijn. Wat zijn nu precies de dingen waar je op moet letten? Wij zetten vijf tips voor je op een rij die je helpen in je zoektocht naar de perfecte draadloze koptelefoon. 

1. Geluidskwaliteit

De kwaliteit van het geluid dat wordt overgebracht van de audiobron naar de koptelefoon is voor draadloze koptelefoons lange tijd inferieur geweest aan de kwaliteit van bedrade koptelefoons. Dat hoeft tegenwoordig absoluut niet meer zo te zijn, maar dat wil niet zeggen dat álle koptelefoons hoge kwaliteit audio bieden. Zo is bij een koptelefoon met geluidsoverdracht via Bluetooth de bandbreedte beperkt. Zoek daarom naar een koptelefoon van een premium merk zoals Sennheiser. Deze koptelefoons zijn vaak standaard uitgerust met aptX-ondersteuning. AptX is technologie die de bitrate van audio aanzienlijk verlaagt, zonder dat de geluidskwaliteit beïnvloed wordt en zonder dat er vertraging optreedt. Op deze manier kan kwalitatief hoogwaardig geluid zonder problemen draadloos verstuurd worden. Daarnaast is het van belang dat een koptelefoon extern geluid filtert, zodat je ook daadwerkelijk optimaal van je muziek kunt genieten (iets dat uiteraard ook geldt voor bedrade koptelefoons).

draadlozekoptelefoon01
Zoek naar een koptelefoon met aptX-ondersteuning.

2. Batterijduur

De geluidskwaliteit kan nog zo optimaal zijn, als je er maar een paar uur naar kunt luisteren voordat de koptelefoon opnieuw opgeladen moet worden, dan leidt dit uiteraard niet tot een fijne gebruikservaring. Voor woon-werkverkeer is een paar uur misschien genoeg, maar als je een keer een lange vlucht boekt, wil je halverwege je eindbestemming niet ineens zonder je koptelefoon komen te zitten. Een koptelefoon met ten minste 15 uur batterijcapaciteit heeft wat ons betreft de voorkeur. Mocht de koptelefoon toch leeg raken, dan is het wel fijn als het mogelijk is om met behulp van een kabel alsnog muziek te luisteren. Er zijn steeds meer modellen die een ingebouwde kabel hebben waarmee je de koptelefoon van stroom kunt voorzien als de batterij daar even niet toe in staat is.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/zo-kun-je-een-telefoon-sneller-opladen/

3. Connectiviteit en bereik

Draadloze technologie is gemakkelijk…als het werkt. Er is niets vervelender dan twee draadloze apparaten die niet met elkaar communiceren. Zowel Bluetooth als NFC zijn hierin betrouwbare protocollen. In een ideaal geval heeft de koptelefoon van je keuze beide technologieën aan boord. Zo is het koppelen van de apparaten een kwestie is van een druk op de knop. Als de verbinding eenmaal tot stand is gebracht, wil je uiteraard wel dat die verbinding stabiel is. In de meeste gevallen zul je in de buurt zijn van de audiobron, maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat de muziek meteen wegvalt als je een paar stappen zet. In de regel vinden we vijf meter het absolute minimum, aangezien je daarmee het einde van een gemiddelde huiskamer wel haalt.

4. Bediening

Zonder kabels moet de bediening uiteraard ergens anders geplaatst worden.
Zonder kabels moet de bediening uiteraard ergens anders geplaatst worden.

Vroeger was bediening bij een koptelefoon totaal geen issue. Je bediende de audiobron en de koptelefoon gaf alleen maar door. In de loop der jaren kregen ook koptelefoons steeds meer bedieningsopties en die werden verwerkt in de draad. Bij een draadloze koptelefoon moet de bediening uiteraard op een andere plaats verwerkt worden. Zoals we je aanraden de afstandsbediening te bekijken voor je een televisie koopt, raden we je ook aan om te bekijken hoe je de koptelefoon bedient. Waar zitten de knoppen? Zijn deze goed op de tast te voelen? Kun je de koptelefoon bedienen zonder dat je hem half van je hoofd duwt? Dit zijn zaken waar we van tevoren vaak niet over nadenken, maar die het gebruiksplezier van een apparaat behoorlijk kunnen beïnvloeden. Bekijk ook welke bedieningsopties er allemaal zijn, alleen start, stop en volume? Of is er meer?

5. Design

Stijl is ook niet echt een onbelangrijk element.
Stijl is ook niet echt een onbelangrijk element.

Tot slot het algehele design. Het laat zich raden dat het belangrijk is dat de koptelefoon een goede pasvorm heeft en geen irritatie aan je oorschelpen geeft. Ook niet als je deze langdurig gebruikt. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat de koptelefoon een mooi ontwerp heeft. Over-ear koptelefoons zijn helemaal niet meer vreemd in het straatbeeld anno 2017, maar je wilt natuurlijk wel dat wat je op je hoofd draagt er minstens een beetje aantrekkelijk uitziet, niet extreem groot is, en daarnaast ook nog eens makkelijk mee te nemen is. Veel draadloze koptelefoons zijn tegenwoordig opvouwbaar en dat maakt het meenemen aanzienlijk eenvoudiger. Dat is méér dan een detail, want hoe minder praktisch een koptelefoon is, des te sneller laat je hem thuis liggen als het even niet zo goed uitkomt en dat is een beslissing waar wij in de trein meestal heel snel spijt van hebben.

Conclusie

De HD 4.50BTNC van Sennheiser is in veel opzichten de ideale draadloze koptelefoon.
De HD 4.50BTNC van Sennheiser is in veel opzichten de ideale draadloze koptelefoon.

Draadloze koptelefoons zijn anno 2017 een stuk beter dan de koptelefoons van twee jaar geleden. Desalniettemin blijft het opletten dat je een koptelefoon koopt die voldoet aan één of meer van de bovenstaande criteria. Hoewel dat zeker niet voor alle moderne koptelefoons geldt, hebben we er een aantal gevonden die dat wél doen. Een voorbeeld daarvan is de Sennheiser HD 4.50 BTNC. Deze draadloze koptelefoon, te koop bij Coolblue, biedt zowel Bluetooth 4.0 als NFC, heeft een bereik van 10 meter en is 19 uur te gebruiken zonder op te laden (en daarna te gebruiken met een uitrolbaar kabeltje). Deze koptelefoon heeft aptX-ondersteuning voor hoogwaardige geluidskwaliteit én een strak design. Het geheel is compact opvouwbaar en daardoor eenvoudig mee te nemen.





Viewing all articles
Browse latest Browse all 17